Van alle vreemde tradities die Kirgistan rijk is er één voor ons westerlingen wel heel verontrustend: Het ontvoeren van vrouwen om er vervolgens mee te trouwen. Volgens veel Kirgiezen is het een nationale traditie die terug te voeren tot het epos van Manas (de nationale held). Waarschijnlijker is het echter een overblijfsel van een cultuur van paardenvolkeren waarin, naast vrouwen, ook schapen, geiten, en andere waardevolle spullen werden geroofd van naburige dorpen. De communisten hebben hun best gedaan om de positie van vrouwen te verbeteren en hebben deze ‘traditie’ een lange tijd onderdrukt. Met de val van de Sovjet-Unie heeft dit gebruik weer wijdverbreid zijn plaats genomen in de samenleving, zeker op het platteland maart ook nog in de steden. De schatting is dat tot 40%!v(MISSING)an de etnisch Kirgizische vrouwen op deze manier trouwt. Technisch gezien is het gebruik sinds 2013 illegaal, maar meestal knijpen de autoriteiten een oogje toe. Bovendien weten veel agenten niet eens dat het illegaal is, of knijpen een oogje toe. Er zijn zelfs films die het gebruik romantiseren. Dat terwijl er in veel gevallen niks romantisch aan is.

De argumentatie gaat dat vroeger het ontvoeren van bruiden een laatste symbolische stap was van een liefdesrelatie. (Zeg maar een eigenaardige vorm van door de knieën gaan) Of de twee kenden elkaar al een lange tijd of er was een overeenkomst tussen de twee families (volgens Islamitisch gebruik) op deze manier kon een dure bruidsschat (die de arme Kirgiezen niet konden betalen) vermeden worden. Een Kirgizische hostelbaas verteld mij dat het ook vaak gebeurt bij zwangerschap voor het huwelijk als zijnde afspraak tussen families. Tegenwoordig is dit echter in veel gevallen al lang niet meer het geval. De schatting is dat in twee derde van de gevallen er geen consensus is. De hele familie is medeplichtig aan dit ‘ritueel’ terwijl de rest van de familie een feestmaal voorbereid vertrekt de jongeman met z’n vrienden in een afgedankte auto om een bruid te vinden. In sommige gevallen zijn de twee al bekend en worden er heimelijk afspraken gemaakt tussen de twee families. Echter in veel gevallen is een wildvreemde het slachtoffer. De vrienden sleuren haar de auto in en brengen haar terug naar de familie waar de vrouwen haar ‘overtuigen’ om een witte sluier aan te nemen wat symbool staat voor de acceptatie van het huwelijk. In veel gevallen leggen de ontvoerden zich neer en nemen ze de sluier aan, enerzijds omdat ze het zien als hun lot of als traditie anderzijds omdat als ze terugkeren naar huis nog steeds hun ‘puurheid’ verloren zouden hebben, wat de kansen op andere huwelijken zou schaden. Soms leiden deze praktijken tot ‘gelukkige’ koppels, maar in veel gevallen is er sprake van scheiding, huiselijk geweld, verkrachting of zelfs zelfmoord van de vrouw.

De hostelbaas in Karakol wist me te vertellen dat deze traditie inmiddels op z’n retour is nadat vrij recent een aantal schrijnende gevallen het nieuws haalden. De Hostelbaas formuleerde het resultaat als een shitstorm (hij spreekt heel goed Engels) die er toe leidde dat de mannen in kwestie zware gevangenisstraffen kregen En een gevangenis in Kirgistan is geen vakantie (Hostelbaas, 2016). Dus inmiddels weten mannen dat als ze dat soort dingen proberen ze een reële kans hebben om de bak in te draaien als dingen in het honderd lopen. Evenwel zien veel Kirgiezen het nog steeds als traditie en zijn veel vrouwen geneigd om mee te gaan waardoor dit gebruik nog wel even door zal gaan.

Meer lezen of zien?

My husband kidnapped me:

http://www.dburgui.com/01/noviasKG_ENG.html

Grab and Run: Kyrgystan’s Bride Kidnappings

http://europe.newsweek.com/grab-and-run-1634?rm=eu

Vice: Bride Kidnapping in Kyrgsystan:

http://www.vice.com/video/bride-kidnapping-in-kyrgyzstan-part-1

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.